Vraag

Ik heb een woning op het oog maar willen/moeten ook gaan verbouwen. Een offerte van een aannemer kost geld. Wat is wijsheid? Jullie tip is: maak geen kosten voor aankoop.

Antwoord

Wanneer je de aannemer laat komen voordat je bent begonnen met onderhandelen, dan kan dit negatief zijn voor je onderhandelingspositie. De verkopers weten dan dat je serieus geïnteresseerd bent. Mijn advies zou zijn; start met de onderhandelingen. Bij een voorlopig akkoord zou ik de aannemer laten komen voordat je het koopcontract tekent. Je zit dan nergens aan vast. Mocht de offerte van de aannemer tegenvallen, zou je opnieuw kunnen (laten) onderhandelen, of van de aankoop van de woning af zien.

Is je keuze of je überhaupt wilt starten met onderhandelingen echt heel sterk afhankelijk van de offerte van de aannemer? Dan zou je al voordat je gaat onderhandelen een aannemer mee kunnen nemen tijdens de bezichtiging. Geeft de aannemer aan dat de kosten voor verbouwing/renovatie toch wel veel hoger zijn dan jullie kunnen/willen betalen, dan kunnen jullie dan besluiten om toch niet verder te gaan met de woning. Probeer er dan wel voor te zorgen dat de aannemer als een soort bevriende kennis met jullie mee gaat, laat niet te veel merken dat jullie een expert hebben ingeschakeld.

Datum beantwoord: vrijdag 15 juli 2016