Vraag

Ik weet dat er al een taxatie heeft plaatsgevonden van een huis. De verkoper wil het niet geven, waar zou ik het kunnen opvragen?

Antwoord

Als je een taxatie laat verrichten en je bent de opdrachtgever dan zal de taxateur in principe ook jouw wensen moeten volgen. Jij als opdrachtgever betaalt voor de dienst en het product dat de taxateur levert, dus logisch dat je dan ook mag bepalen of dit product aan derden wordt verstrekt of openbaar wordt gemaakt.

Overigens is het wel zo dat als je tien taxateurs een en dezelfde woning laat taxeren je ook tien verschillende waardes krijgt. Echter, als het goed is, zitten al deze waardes binnen een bepaalde bandbreedte, zeg maar het grijze gebied waarbinnen de getaxeerde waarde zal uitkomen. Het kan dus goed zijn dat als je zelf een taxateur in de hand neemt deze iets hoger of iets lager zal uitkomen dan de getaxeerde waarde in het rapport dat de verkoper in bezit heeft.

Wat ik in jouw geval zou doen, is vragen aan de verkoper waarom je het taxatierapport niet mag inzien. Je kunt daarbij aangeven dat je serieuze interesse in de woning hebt, maar dat je dan wel graag op de hoogte wil zijn van alle relevante zaken. En voor jou is o.a. de inhoud van het taxatierapport relevant.

Datum beantwoord: donderdag 27 augustus 2015